Easy Cooking

Σπιτικά τσιπς λαχανικών!

By  | 

Αυτά τα τσιπς ήθελα να τα φτιάξω εδώ και πολύ καιρό, όμως το διάβασμα και οι υποχρεώσεις μου δέσμευαν πολύτιμο χρόνο με αποτέλεσμα να τα αναβάλω από βδομάδα σε βδομάδα. Πριν λίγες μέρες όμως ήρθε η ώρα τους. Τσιπς, ποιος δεν αγαπάει τα τσιπς; Σε ποιον δεν αρέσουν τα τσιμπολογήματα; Εμάς μας αρέσουν ! Σήμερα όμως θα φτιάξουμε μόνοι μας τα τσιπς μας, νόστιμα, σπιτικά και διαφορετικά.

Φτιάξτε τα και εσείς λοιπόν, καθώς είναι ιδανικά για τη βραδινή λιγούρα, το σνακ σας την ώρα που βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά ή ακόμα και για να συνοδεύσετε κάποιο φαγητό ή ποτό. Είναι υπέροχα και μόνα τους όμως μαζί με ένα ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού.

Προσωπικά, ξεχώρισα τα τσιπς παντζαριού και κολοκυθιού. Να σημειώσω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικούς σας αγαπημένους  συνδυασμούς καρυκευμάτων, εγώ σας προτείνω αυτά που χρησιμοποίησα εγώ και μου άρεσαν.

Το καλό με τα συγκεκριμένα τσιπς είναι ότι είναι τόσο γευστικά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα όσο και υγιεινά, αφού ψήνονται στον φούρνο και δεν τηγανίζονται. Επίσης, παρασκευάζονται πολύ γρήγορα και εύκολα.

Θα χρειαστείς: παντζάρια, καρότα, κολοκύθια, πατάτες, ντομάτες
για τα τσιπς παντζαριού : αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και σκόρδο σε σκόνη ή πολτοποιημένο
για τα τσιπς καρότου : αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
για τα τσιπς κολοκυθιού: ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
για τα τσιπς πατάτας : αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα ή ρίγανη, ελαιόλαδο
για τα τσιπς ντομάτας: αλάτι, ελαιόλαδο, ξηρός βασιλικός

Εκτέλεση: 

Αφού πλύνεις πολύ καλά και στεγνώσεις  τα λαχανικά, ξεκίνησε να τα κόβεις σε πολύ λεπτές φετούλες με μαντολίνο ή πολύ κοφτερό μαχαίρι. Πρόσεξε να έχουν το ίδιο πάχος για να έχουν τον ίδιο χρόνο ψησίματος (ο χρόνος διαφέρει από λαχανικό σε λαχανικό).  Στη συνέχεια, ρίξε όλα τα λαχανικά σ’ ένα μπολ, πασπάλισέ τα με λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψέ τα.  Τοποθέτησε κάθε λαχανικό χωριστά σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και πρόσθεσε τα καρυκεύματα της επιλογής σου.  Ψήσε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνουν τραγανά, ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος του κάθε λαχανικού, την υγρασία του και τον φούρνο. Ενδεικτικά τα καρότα και τα παντζάρια χρειάστηκαν 15 με 20 λεπτά, τα κολοκύθια 20 περίπου λεπτά, οι πατάτες 35-40 λεπτά και οι ντομάτες σχεδόν μια ώρα.

vegetablechips3vegetablechips1

Καλή απόλαυση!

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...