Psychology

Απόρριψη… Πώς τη διαχειρίζομαι;

By  | 

Κάθε είδος απόρριψης, είτε αφορά την ερωτική σας σχέση, είτε την εργασία σας, τους φίλους σας, την οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο, είναι δύσκολο να την αντέξετε. Η απόρριψη είναι οπωσδήποτε ένα μη ευχάριστο γεγονός. Αλλά, όσο και να σας αναστατώνει, όταν καταφέρνετε να το αντιμετωπίσετε, εξελίσσεστε σαν άνθρωποι. Αυτή η υπέρβαση θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την απόρριψη.

Βήματα:
1. Αναγνωρίστε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να δεχθεί απόρριψη, άσχετα από το ποιοι είναι αυτοί που σας απορρίπτουν και ποιος είστε εσείς. Μπορεί να μην θέλετε να δείτε ότι σας απέρριψαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι το έκαναν.
2. Σκεφτείτε ότι μια νέα πόρτα ανοίγει, αφού η παλιά πόρτα έχει κλείσει. Ίσως χάσατε κάτι καλό, αλλά αυτό έγινε στο παρελθόν και η νέα πόρτα μπορεί να κρύβει κάτι καλύτερο.
3. Κλάψτε. Αφήστε τα συναισθήματα σας να βγουν στην επιφάνεια και μιλήστε στους φίλους σας για την απόρριψη σας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα blog στο διαδίκτυο ή να γράψετε μια ιστορία ή ένα ποίημα σχετικό με τον πόνο της απόρριψης.
4. Συνεχίστε την πορεία σας. Το να σας απορρίψουν στη δουλειά σας μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα είδη απόρριψης, ιδιαίτερα μετά από δεκάδες προσπάθειες εύρεσης εργασίας. Είναι θέμα δοκιμής κι αποτυχίας, και όλοι αποτυγχάνουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Μην μηρυκάζετε τα προβλήματα σας , και μην τα επανεξετάζετε συνέχεια.
5. Παραμείνετε ψύχραιμοι μετά από τα αρχικά δάκρυα και το στρες. Έτσι, θα αποφύγετε τον πόνο που συνοδεύει την απόρριψη και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
6. Βρείτε ένα χόμπι ή κάτι το οποίο σας ευχαριστεί να κάνετε, ώστε να ξεχνιέστε από την σκέψη της απόρριψης. Όταν είστε χαρούμενοι το κεντρί της απόρριψης παύει να σας ενοχλεί.

Συμβουλές:
Μπορείς πάντα να εκπληρώσεις τα όνειρα σου στη ζωή αν δουλεύεις αρκετά σκληρά, ακόμα και αν δεχτείς απόρριψη. Μπορεί να νιώθεις σαν θλιβερό ψοφίμι όταν δέχεσαι την απόρριψη, αλλά μετά από πολλές επαναλήψεις, μπορεί να γίνεις ένας σταθερός βράχος, και θα πονάει πολύ λιγότερο.
Η απόρριψη είναι ένα μάθημα δύναμης. Κάποιες φορές θα μάθεις πώς να την αντιμετωπίζεις και θα ξαναπροσπαθείς. Ό, τι και να γίνει, μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια.
Να γνωρίζεις ότι αν σε απορρίψουν στην αγάπη και στις σχέσεις, υπάρχει πάντα κάποιος άλλος εκεί έξω και μια αδερφή ψυχή για σένα. Μπορεί στα αλήθεια να σου πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να βρεις την αγάπη σου (ανάλογα με την αυτοεκτίμησή σου).
Ακόμα κι αν σε απορρίψουν για κάτι και ξαναπροσπαθήσεις, να ξέρεις ότι μπορεί να σε απορρίψουν ξανά. Η ζωή δεν είναι δίκαιη, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσεις.
Ψάξε για επαγγελματική βοήθεια αν συνεχίσεις να νιώθεις απογοητευμένος μετά την απόρριψη. Το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά δεν θα βοηθήσουν.
Ξέρεις κάτι; Κλάψε. Αν πραγματικά σου αρέσει κάποιος, κλάψε. Είναι πολύ καλύτερα να αφήσεις τα συναισθήματά σου να βγουν στην επιφάνεια, από το να τα κρατάς κρυμμένα.
Μην παραιτείσαι. Ποιος ξέρει; Το άτομο που σε απέρριψε μπορεί κάποια μέρα να γίνει ο φίλος ή ο σύντροφός σου.

Η απόρριψη πονάει. Το να την αποφεύγεις μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Γώγας Κυριακίδου.

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...