Students' Life

Γιατι αποφασισα να σπουδασω στο εξωτερικο…

By  | 

Το να αφήσεις τη χώρα σου και να αποφασίσεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη απόφαση. Απαιτεί πολλή σκέψη, συνεχή διάλογο με τον εαυτό σου (πρέπει, δεν πρέπει -μπορώ, δεν μπορώ), αλλαγή πλεύσης, ψάξιμο και πολλή δουλειά μέχρι να διεκδικήσεις μία θέση στο πανεπιστήμιο, που σε ενδιαφέρει. Πρέπει να συμφιλιωθείς με την αλλαγή γλώσσας και με την κουλτούρα κάθε λαού και ύστερα να συνηθίσεις μακριά από το σπίτι σου.

Φίλοι μου στο εξωτερικό κι εγώ μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, τα κίνητρα και τι μας ώθησε στην επιλογή ενός πανεπιστημίου στο εξωτερικό… 

thekla Αναστασίου Θέκλα, 27, Μάντσεστερ, PhD in Education

Η απόφαση για μετάβαση στην Αγγλία για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών ήρθε μετά από πολλή σκέψη. Βλέποντας και αξιολογώντας τις εγχώριες επιλογές και αντισταθμίζοντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά του να αποκτήσω ένα μεταπτυχιακό τίτλο από Αγγλικό πανεπιστήμιο αποφάσισα να μεταβώ στο εξωτερικό. Επίσης θεωρούσα ότι η αναγνώριση του μεταπτυχιακού μου θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αν αυτό προερχόταν από το εξωτερικό και επίσης θα μου έδινε και το πλεονέκτημα να αναζητήσω δουλειά στην Αγγλία. Πέντε χρόνια μετά την επιλογή μου νιώθω ότι κάθε ρίσκο που πήρα άξιζε αφού μετά το μεταπτυχιακό μου, μου δόθηκαν πολλές ευκαιρείς και τώρα κατάφερα τον στόχο που είχα να κάνω το διδακτορικό μου με υποτροφία! 

  
mariosΚατσακιώρης Μάριος, 19, Μάντσεστερ, Computer System Engineering 

Δεν είναι μία απλή ερώτηση το “γιατί αποφάσισες να σπουδάσεις στο εξωτερικό”, αλλά αν προσπαθήσω να την απαντήσω, απλά μπορώ να πω πως ο βασικός λόγος που έφυγα από την  Ελλάδα ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα που έχει αυτή τη στιγμή, που πέρα από τα ψέματα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανέλιξης. Παρόλο που έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, προτίμησα να μη μείνω Ελλάδα.  Δεν ήθελα να χαραμίσω 6 χρόνια στο Πολυτεχνείο, ενώ έχω τη δυνατότητα να τελειώσω σε 3 χρόνια στην Αγγλία, με πολύ καλύτερο σύστημα και επί της ουσίας σπουδές. 

961413_793688017357730_148326512_n Στολάκη Ελένη, 18, Μάαστριχτ, Hotel Management

Ο λόγος που αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα και να σπουδάσω στο εξωτερικό είναι απλός. Από μικρή ήθελα να ταξιδέψω έτσι ώστε κάποια στιγμή να δω όλον τον κόσμο. Από μικρή δεν ένιωθα ότι η Ελλάδα ήταν για μένα. Πάντα είχα στοιχεία από εξωτερικό. Εκτός από τα ταξίδια, το στοιχείο που ασχολούμαι, έχει πρακτική, ενώ στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει.

 

georgia Ανδρέου Γεωργία, 21, Μάντσεστερ, Business Management

Τα Βρετανικά πανεπιστήμια διαθέτουν ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες με πλούσιο υλικό καθώς και εργαστήρια με εξοπλισμό πολλών εκατομμυρίων. Αξιοσημείωτο είναι η ιδιαίτερη φροντίδα που επιδεικνύουν στον κάθε μαθητή ξεχωριστά μέσα από την παροχή ψυχολογικής και επιπλέον εκπαιδευτικής υποστήριξης. Οι σπουδές στο εξωτερικό δίνουν την ευκαιρία στον φοιτητή να βελτιώσει το επίπεδο γνώσης αγγλικών, να γνωρίσει μια διαφορετική κουλτούρα και να ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία. 

IMG_1651Κράβαρη Αφροδίτη, 18, Μάντσεστερ, International Business &  Marketing 

Θυμάμαι από πολύ μικρή να λέω στους γονείς μου πώς θέλω να μοιάζει το σπίτι μου στο Λονδίνο ή τη Βαρκελώνη (με παρκέ, σποτς, άσπρα έπιπλα και ένα πολύ μεγάλο παράθυρο, για να βλέπω τη θέα από ψηλά). Επίσης, θυμάμαι χαρακτηριστικά και το πώς ήθελα να μοιάζει ο χώρος του Πανεπιστημίου μου. Όλα αυτά τα βρήκα, όχι στο Λονδίνο, λίγο πιο βόρεια απ’ αυτό, στο Μάντσεστερ. Μια έκθεση βρετανικών πανεπιστημίων μου έδειξε το δρόμο. Δούλεψα πολύ, διάβασα, έδωσα τις εξετάσεις και πέρασα.  Όσο σταθερός χαρακτήρας κι αν είμαι, οι αλλαγές στη ζωή μου είναι δεδομένες. Ήθελα να πάρω την πρωτοβουλία και να δεχθώ την πρόκληση του εξωτερικού, να ζήσω αλλιώς, έτσι όπως θέλω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο δε θα με ικανοποιούσε  -και φυσικά δεν αναφέρομαι σε επιδόσεις- αλλά στην οργάνωση, την ισοτιμία, την αλληλεγγύη, τις ευκαιρίες και την αναγνώριση. Στην Αγγλία νιώθω ότι έχω βρει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούσα!  

nikosΒούρκας Νίκος, 18, Μάντσεστερ, Criminology 

Aποφάσισα να σπουδάσω Εγκληματολογία και την λειτουργία του ποινικού δίκαιου στην Μεγάλη Βρετανία γιατί τα Βρετανικά Πανεπιστήμια διατηρούν μία ισχυρή παράδοση ακαδημαϊκών διακρίσεων, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν μία πρώτης τάξεως εκπαίδευση για μία περαιτέρω επαγγελματική πρακτική σε πολλούς ακαδημαϊκούς τομείς και χώρους. Επιπλέον, η ζωή στη Βρετανία είναι σχετικά φθηνή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σύντομη διάρκεια των πτυχιακών σπουδών {3 χρόνια} κάνει τη βρετανική εκπαίδευση μία άριστη οικονομικά επιλογή.

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...