Fashion

Είσαι ό,τι φοράς!!…

By  | 

Σ’ αρέσει το τζιν παντελόνι του φίλου σου; Λοιπόν, θα πρέπει να ευχαριστήσεις τη γιαγιά σου γι’ αυτό, σύμφωνα με την έκθεση με θέμα «TheGreatWarinCostume» («Ο Μέγας Πόλεμος στο ρουχισμό») που διεξάγεται στο μουσείο της Μόδας στο Bath (Museumofcostume.co.uk)

Δείτε, λοιπόν, πώς τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο, έχουν επηρεάσει τη μόδα τα τελευταία 100 χρόνια…

1

1920s

Στη θορυβώδη δεκαετία του 1920, με τις γυναίκες σήμερα σε θέση να ψηφίζουν, και απολαμβάνοντας κοινωνική απελευθέρωση, συμπεριλαμβανομένου καπνίσματος και κάθε τύπου σώματος (τέλος στους στενούς κορσέδες). «Το φυσικό σώμα αναφάνηκε από την πρώτη στιγμή», εξηγεί η ιστορικός μόδας, DrRebeccaArnold.

«Οι παιδαριώδεις σιλουέτες ταιριάζουν με την απελευθέρωση των ζωών των γυναικών.»

1930s 

 

Η συγκεκριμένη δεκαετία σήμανε αύξηση στον καταναλωτισμό, με μεγάλο αριθμό από αλυσίδες καταστημάτων και ρούχα «readytowear». Ο κινηματογράφος έγινε το νέο χόμπυ των ανθρώπων και τα σχέδια που φοριούνταν στο Hollywood από πολλούς αστέρες, άρχισαν να αντιγράφονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

2

 

1940s

Η μόδα άλλαξε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Κανόνες στο μήκος της φούστας, πολλές τσέπες, χρήση κουμπιών κλπ… Αντίθετα, οι γυναίκες έγιναν δημιουργικές σε ό,τι αφορά το hairstyling. Τα μαλλιά και το make up ήταν τα μόνα με τα οποία μπορούσαν να ασχοληθούν οι γυναίκες μετά τον πόλεμο. Και… το να φοράει μια γυναίκα τα παντελόνια των συζύγων, ώστε να βοηθάνε στην εργασία τους, έγινε κοινότυπο και απόλυτο φυσιολογικό…

3
4

1950s

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες βοήθησαν αρκετά στη μετά τον πόλεμο περίοδο, η ειρήνη που ακολούθησε κήρυξε την επιστροφή των γυναικών στο νοικοκυριό τους και η μόδα ξανά βρήκε αρμονικά τους ρυθμούς της. «Μεσοφόρια και σφικτές ζώνες για τη μέση ήταν μια μορφή απόδρασης από τα βασανιστικά χρόνια του πολέμου…», εξηγεί η Rebecca.

5

1960s

Η δεκαετία του “swing”  χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση του μίνι (MaryQuant’sminiskirt) και από την πρώτη στιγμή, κάθε νεαρή γυναίκα υιοθέτησε το συγκεκριμένο στυλ, που λατρεύτηκε όσο τίποτε άλλο. Σήμερα, τα κορίτσια διαθέτουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν σε ρούχα και στην εμφάνισή τους, ενώ έχουν η διαφορά από τη γενιά των γονιών τους είναι αισθητή.

6
7

 

1970s

«Η DianeVonFurstenbergμε τα γνωστά της καφτάνια και τα φαρδιά μίνι φορέματα –κοινώς “wrapdresses”, έκανε σημαντικό βήμα εξέλιξης στη μόδα στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ήταν ευκολοφόρετα, είχαν περίεργα και πολλά σχέδια. Σύμφωνα με την ίδια τη σχεδιάστρια, αλλά και ειδικούς, τα χρώματα και τα σχέδια στα ρούχα, αναδεικνύουν τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας.

8

1980s

«Βάτες, μεγάλοι ώμοι, φαρδιές πλάτες… έρχονται για να ορίσουν δυνατές γυναίκες», ισχυρίζεται η Rebecca. Οι σχεδιαστές ήταν εμπνευσμένοι από τους σταρ του κινηματογράφου της δεκαετίας του ’40, όπως ο JoanCrawford, με το λουκ που δημοφιλές από τη soapoperaDynasty.

9
10

 

1990s

Ο σταθμός του φεμινιστικού λουκ συμβολίστηκε από τον DrMartens, oοποίος απέδειξε πως υπάρχουν και άλλο τρόποι, ώστε μια γυναίκα να είναι γοητευτική και στιλάτη.

2000s

Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, πολυτελείς μάρκες κατάλαβαν ότι οι καταναλωτές αγοράζουν αξεσουάρ, γιατί κάθε αγορά μιας τσάντας, για παράδειγμα, φαίνεται σαν επένδυση, αφού θα τη χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα…

 

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...