Psychology

Έτσι θα πετύχεις την ευτυχία!

By  | 

Είναι από τις διαλέξεις τις Πέμπτες, που πραγματικά χαίρεσαι να παρακολουθείς… Παρόλο τη δυσκολία του μαθήματος, η ψυχολογία ανθρώπινου δυναμικού έχει μόνο ενδιαφέρουσες πληροφορίες να σου δώσει. Η χθεσινή, όμως, ήταν η αγαπημένη μου, αφού είχε θέμα την ψυχική μας ευτυχία, την προσωπικότητά μας. Πολλές φορές στο παρελθόν έχω βρεθεί αντιμέτωπη με διλήμματα που αφορούν την ευτυχία και έχω αναρωτηθεί ακόμα περισσότερες αν είμαι ουσιαστικά ευτυχισμένη. Το ίδιο πιστεύω ισχύει και για τους περισσότερους ανθρώπους. Έχοντας αποκτήσει μία ενδεικτική εμπειρία, θεώρησα ότι είναι καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς θα ευτυχίσουμε στη ζωή μας και θα αφήσουμε τη μιζέρια έξω απ’ αυτή.

FullSizeRender (3)
Θυμηθείτε πότε υπήρξατε πραγματικά ευτυχισμένοι, τι σας έκανε ευτυχισμένους…, για ποιο λόγο. Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και καθορίζει διαφορετικά αυτή την έννοια. Για πολλούς, η ευτυχία έχει να κάνει με την υγεία, την εργασία, την οικογένεια, τα χρήματα. Άλλοι, ερμηνεύουν την ευτυχία ως κάτι υλικό, της δίνουν υποκείμενο ή τη συνδυάζουν με κάποιο φυσικό τοπίο, ένα μέρος που ηρεμούν.

Είναι λοιπόν σαφές ότι υπάρχουν εκατοντάδες ορισμοί της ευτυχίας. Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να δηλώνουμε και ευτυχισμένοι και στην ερώτηση, “είσαι ευτυχισμένος”, να απαντάμε με ειλικρίνεια…

1. Σταμάτα να γκρινιάζεις για το οτιδήποτε: Η αλήθεια είναι ότι είναι απειροελάχιστοι οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει την γκρίνια κτήμα τους. Ας σκεφτούμε λίγο λογικά… Σκεφτείτε πόση ενέργεια και ώρα σπαταλάμε όταν γκρινιάζουμε… Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας και σίγουρα η γκρίνια δεν είναι ένας απ’ αυτούς…

2. Αγάπησε: Τον εαυτό σου, τους γύρω σου. Δείξε σε όλους την καλή πλευρά του χαρακτήρα σου και να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο χαμογελάς, τόσο περισσότερο αποδεκτός/ή θα γίνεσαι από τον περίγυρό σου. Η θετική σου αύρα θα σε γεμίζει με χαρούμενα συναισθήματα, ενώ θα γίνεται αντιληπτή και από την οικογένειά σου και τους φίλους σου.

3. Κάνε γνωριμίες: Γίνε κοινωνικός/ή, άφησε τον κόσμο να σου μιλήσει και αφουγκράσου τα προβλήματά του. Ίσως να βρεθείτε σε κοινή πορεία πλεύσης, γιατί να θυμάσαι, δεν είσαι ο/η μόνος/η που αντιμετωπίζει δυσκολίες και προβλήματα σ’ αυτόν τον κόσμο!

4. Ενημερώσου: Μη νομίζεις ότι επειδή δεν αφήνεις τον εαυτό σου να επηρεαστεί από τις άσχημες ειδήσεις καταφέρνεις κάτι… Μερικές φορές είναι προτιμότερο να ενημερωνόμαστε για ένα θέμα που μας απασχολεί, παρά να μένουμε αδιάφοροι και αδρανείς.

5. Έλα αντιμέτωπος με το πρόβλημα: Έχει αποδειχθεί ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας είναι οι ίδιοι μας οι εαυτοί. Ας πέσουν οι μάσκες, είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις ό,τι σε απασχολεί; Ναι, τότε θα μιλάμε για πραγματική ευτυχία που θα πηγάζει από μέσα σου.

6. Γυμνάσου: Γενικότερα βάλε ενέργεια στην άχαρη ζωή σου. Γίνε μέλος ενός αθλητικού club και προσπάθησε να ενσωματώσεις στο πρόγραμμά σου 5-7 ώρες τη βδομάδα τη γυμναστική (είναι πολύ λίγες οι ώρες).

7. Βάλε την τρέλα στη ζωή σου: Αν η καθημερινότητα σε έχει κάνει πολύ βαρετό και μονόχνοτο, ήρθε η ώρα να ανατρέψεις κάθε κατεστημένο. Κάνε αυτό που θέλεις πολύ, ένα απωθημένο σου… (με προσοχή πάντα).

8. Ασχολήσου με τον εαυτό σου: Κλείσε ραντεβού σε ένα spa, κάνε μασάζ, οτιδήποτε θα σε ξεκουράσει και θα φέρει χαμόγελο στο πρόσωπό σου.

9. Ταξίδεψε: Υπάρχουν μέρη που ονειρεύεσαι μια ζωή να επισκεφθείς, αλλά  ποτέ μέχρι τώρα δε σου δινόταν η ευκαιρία; Καιρός να το βάλεις στο πρόγραμμα… Πάρε άδεια, απενεργοποίησε κινητά και ηλεκτρονικές συσκευές. Δε χρειάζεσαι πολλά μαζί σου, τα απαραίτητα, λίγα χρήματα και μία ταυτότητα…

10. Τόλμησε: Τελευταία φορά που αποφάσισες να ρισκάρεις…; Ουδείς αναμάρτητος, ουδείς αλάνθαστος… Όταν δε διακινδυνεύεις την υγεία σου και τους γύρω σου, μπορείς να τολμήσεις ό,τι θες.

11. Κάνε κάτι καινούριο: Αν η τωρινή σου δουλειά, ο εργασιακός χώρος, οι σπουδές σου, οτιδήποτε τέλος πάντων που κάνεις τώρα δε σε ικανοποιεί και δε σε “γεμίζει”, είναι καιρός να το αλλάξεις. Φαντασία, θέληση και δημιουργικότητα να υπάρχει και όλα γίνονται…

12. Μίλα σε κάποιον: Η επιλογή ψυχολόγου δεν είναι ποτέ κακή ιδέα… Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που θα σε ακούσει με σύνεση και προσοχή και με τον καιρό θα σου δώσει χαρά και ικανοποίηση.

13. Θέσε όρια: Σε σένα και τους γύρω σου. Μην αφήνεις τους “έξω” να επηρεάζουν το “έσω” σου.

14. Βοήθα: Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό, λένε… Σωστό. Ας αφήσουμε την αλαζονεία και τον εγωισμό στην άκρη και ας βοηθήσουμε κάποιον που μας έχει πραγματικά ανάγκη. Να θυμάσαι ότι κάποια στιγμή θα ανταμειφθείς γι’ αυτό!

15. Μη θέτεις πολύ υψηλές προσδοκίες: Υπάρχει κίνδυνος να απογοητευτείς όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενες. Αναγνώρισε τις δυνάμεις σου και αντί για 18 θέσε τον πήχη στο 15. Οι πιθανότητες επιτυχίας και ευχαρίστησης είναι πολύ περισσότερες…

16. Αφιέρωσε μία μέρα της εβδομάδας σε σένα: Εσύ ξέρεις ποιες ώρες έχεις κενό, εκμεταλλεύσου τες κάνοντας τον απολογισμό σου, τι πήγε καλά και τι όχι αυτή τη βδομάδα. Πόσες φορές χαμογέλασες, πόσες σταναχωρήθηκες  και γιατί. Άκου μουσική, περπάτησε και ξεκουράσου. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται το χρόνο τους, να ξεφύγουν μακριά από όλους και όλα.

 Η ευτυχία είναι δίπλα μας, θα κάνει προσπάθειες να μας πλησιάσει, αλλά αν εμείς οι ίδιοι δεν προσπαθήσουμε γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να μην την κατακτήσουμε ποτέ! 

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...