Girl's Life

Μαμα πριν τα 20 στις μερες μας; Κι ομως…

By  | 

 

Τον τελευταίο καιρό στο πανεπιστήμιο έχουμε γίνει παιδική χαρά. Λίγο υπερβολικό, αλλά όπου σταθώ και όπου βρεθώ συναντάω ένα λιλιπούτειο πανέμορφο δίχρονο έγχρωμο αγοράκι. Στην αρχή δε μου έκανε εντύπωση, γιατί θεώρησα πως είναι παιδί κάποιου καθηγητή. Παρατηρώντας καλύτερα, ανακάλυψα ότι το παιδάκι δεν ήταν κάποιου καθηγητή, ούτε τα υπόλοιπα δηλαδή, που συνεχώς πετυχαίνω μπροστά μου! Μαμάδες των παιδιών αυτών  είναι συμφοιτήτριές μου, πάνω- κάτω στην ηλικία μου!

Εγώ ένα πράγμα αναλογίζομαι. “πώς σπουδάζουν και εργάζονται ενώ έχουν παιδιά;;! Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω τον εαυτό μου στη θέση τους, αφού κάτι τέτοιο δε θα συμβεί ποτέ! Δε νομίζω καμία από τις συγκεκριμένες κοπέλες να επιθυμούσε να γίνει μαμά πριν τα 20… Σίγουρα, υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς υπάρχουν φοιτήτριες πάνω από 28 ετών, που έχουν αποκτήσει παιδί -ηλικία φυσιολογική να δημιουργήσει κανείς οικογένεια-, ωστόσο, είναι και αυτό αρκετά ριψοκίνδυνο. Ριψοκίνδυνο γιατί οι σπουδές στο εξωτερικό είναι απαιτητικές, φαντάσου πόσο οι απαιτήσεις αυξάνονται με την ύπαρξη παιδιού και εργασίας…

Aς επικεντρωθούμε. παρόλα αυτά, στο θέμα εγκυμοσύνης σε πολύ πιο νεαρή από αυτή των 28. Στη διάλεξη της προηγούμενης Τετάρτης, μας ζητήθηκε να φέρουμε μαζί μας ένα οικογενειακό μας πρόσωπο. Ένα άτομο – το τονίζω! Με πλησίασε μία συμφοιτήτριά μου, η Άλμπα, και με ρώτησε “εσύ είσαι απ’ το εξωτερικό, σωστά; Θα καλέσεις κάποιον δικό σου; Αν όχι, μου δίνεις τη θέση σου;” Επειδή βιαζόμουν και από τη στιγμή που δε θα ερχόταν κάποιος δικός μου συγγενής, της παραχώρησα τη θέση.

 

… Και φτάνουμε στην Τετάρτη, μπαίνω στο αμφιθέατρο -5η σειρά αριστερά – αριστερά, όπως πάντα! Πιστέψτε με, μόνο σε διάλεξη ανθρώπινου δυναμικού δεν ένιωσα ότι είμαι!! Λίγο το άκουσμα των ποπ κορν και των πατατακίων απ’ τα δεξιά, λίγο και η παρέα τριών παιδιών κάτω των πέντε, στις διπλανές θέσεις, η όλη διάλεξη μου φάνηκε σαν παιδική παράσταση στο θέατρο!

Μα καλά, είναι δυνατόν στα 24 (!) σου να έχεις 3(!) παιδιά;;!! Και να σπουδάζεις κιόλας; Και να δουλεύεις;! Πώς;; Είσαι άξια συγχαρητηρίων που μπορείς και τα βγάζεις πέρα με τόσες υποχρεώσεις και το απολαμβάνεις κιόλας, αλλά όχι, εμένα αυτό δε με βρίσκει σύμφωνη. Ούτε τώρα, στα 18, ούτε στα 24 και στα 26! Εν έτει 2015, σε μία κοινωνία με αλλεπάλληλα χτυπήματα, ανταγωνισμό, διεθνή κρίση και αβέβαιο μέλλον, το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί είναι η δημιουργία οικογένειας σε συνδυασμό σπουδών! Κύριε ελέησον! Εφιάλτης στη σκέψη και μόνο!

Σε πολλές μη αναπτυγμένες χώρες -ειδικά του τρίτου κόσμου, οι ηλικίες αυτές θεωρούνται φυσιολογικές -για την ακρίβεια, φυσιολογικότατες!- για τη δημιουργία οικογένειας και τεκνοποίησης, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνδυασμό καρίερας και σπουδών, μήπως ο συνδυασμός χωλαίνει;… Προσπαθώ να μπω στη θέση τους, αλλά αδυνατώ! Ίσως είμαι εγώ η περίεργη -δεν ξέρω! Ίσως να μη το φιλοσόφησα όσο πρέπει, αλλά από την άλλη, φίλοι μου, εδώ με τα χίλια ζόρια προλαβαίνω δίαβασμα, πανεπιστήμιο, δουλειά, μαγείρεμα και καθαριότητα, φανταστείτε στην ύπαρξη παιδιών τι θα γινόταν!!;;

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εγώ είμαι η “παράξενη”, αφού και η συγκάτοικός μου, 23 ετών, το βρίσκει φυσιολογικό, ενώ παράλληλα, περιμένει τον καλό της να γυρίσει από τη Νέα Υόρκη, όπου δουλεύει, για να συζήσουν και ποιος ξέρει, “1 χρόνος μου έμεινε να τελειώσω και μετά είμαι έτοιμη να γίνω νοικοκυρά!!”

Σας παρακαλώ πολύ, πείτε μου ότι δεν είμαι η μόνη που έχω τέτοιες αντιλήψεις!

Οι φωτογραφίες είναι από μία νεαρή φωτογράφο και μαμά από το Texas, Anna Angenend! 

 

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...