Girl's Life

Οργανωσε το χρονο σου για να σου φτανει!

By  | 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν έβαζα πρόγραμμα με τόσες υποχρεώσεις, θα είχα αποτύχει σε ό,τι κι αν κάνω! Γνωρίζοντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του πανεπιστημίου, οργανώνω το χρόνο μου γύρω απ’ αυτό δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο διάβασμα και μετά σε όλα τα υπόλοιπα (blogging, δουλειές σπιτιού, μαγείρεμα, γυμναστήριο…). 

Η Ζωή Κίττα δίνει πολύτιμες συμβουλές διαχείρισης χρόνου, που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε… Γιατί, να θυμάστε, για όλα υπάρχει χρόνος, αρκεί να το διαχειριστούμε καταλλήλως…

1 Εντόπισε πού το… χάνεις
Το πρώτο βήμα για τη σωστή οργάνωση του χρόνου σου είναι να βρεις τα ακριβή σημεία που τον σπαταλάς.Ξεκίνα καταγράφοντας με πλήρη λεπτομέρεια κάθε σου κίνηση επί μία εβδομάδα και εντόπισε τα σημεία που μπορείς να επαναπροσδιορίσεις.
Για παράδειγμα, αν δεις ότι ξοδεύεις πολύ χρόνο ψάχνοντας την τσάντα σου το πρωί, φρόντισε από εδώ και πέρα να τη βάζεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά στην πόρτα και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη.

2 Καθιέρωσε συγκεκριμένη στρατηγική
Η στρατηγική είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη διαχείριση χρόνου. Αντί να γράφεις ατελείωτες λίστες κάθε μέρα,φτιάξε ένα ευρύτερο πλάνο -εβδομαδιαίο ή γιατί όχι και μηνιαίο αν σου βγαίνει– που να περιλαμβάνει έστω και ένα μικρό διάλειμμα για σένα αλλά και βοήθεια από άλλους.
Βάλε στο… παιχνίδι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γιατί αλλιώς θα τρελαθείς. Σπάσε τις μεγάλες δουλειές σε μικρότερες –πχ ξεσκόνισε ένα δωμάτιο κάθε μέρα, ή ανέθεσε… μερικά- και θα δεις μεγάλη διαφορά.

3 Βάλε προτεραιότητες
Πάντα υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που “πρέπει” να κάνεις αλλά και άλλα τόσα που θα ήθελες να κάνεις. Αν τα βάλεις όλα μαζί στην ίδια λίστα, τότε είσαι χαμένη από χέρι.
Άρα… βασική προϋπόθεση είναι η αξιολόγηση όλων αυτών και η κατανομή τους σε ανάλογες μέρες και ώρες –ακόμη και του μήνα.

4 Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
Ό,τι και να κάνεις, να θυμάσαι πως όσο και να προσπαθήσεις, όλα δεν θα τα καταφέρεις. Οπότε, φρόντισε να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την αποτυχία. Βάλε ένα όριο, πχ 10 πραγμάτων που πρέπει να φέρεις εις πέρας σε μια μέρα και προχώρα αναλόγως.

5 Αξιολόγησε το πρόγραμμά σου
Επειδή πήρες μια απόφαση δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν μπορείς να την αλλάξεις κιόλας. Φτιάξε το πρόγραμμά σου, άστο να τρέξει λίγο καιρό και δες αν σου έχει ταιριάξει όπως το φανταζόσουν. Και φυσικά κάνε τις απαραίτητες αλλαγές όπου χρειάζεται.

* Και για τα πρακτικά της υπόθεσης να σημειώσουμε πως ακόμη και αν έχεις αντισταθεί όλα αυτά τα χρόνια, βλέπεις πια ότι μια ατζέντα, ένα ημερολόγιο, ένα οργκανάιζερ σου είναι απαραίτητο πια. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και ξεκίνα τη χρονιά που ξεκινά “έτοιμη για όλα”.

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...