Students' Life

Συγκατοικηση: Ευχη ή Καταρα;…

By  | 

Συνήθως, πριν τη συγγραφή κάποιου άρθρου, διαβάζω, κάνω τη λεγόμενη απαραίτητη εύρεση πληροφοριών -μην πλασάρω και αναληθείς πληροφορίες… Το συγκεκριμένο άρθρο, όμως, το γράφω βασισμένη και μόνο στην εμπειρία μου, αφού εδώ και πέντε μήνες η συγκατοίκηση έχει  μπει για τα καλά  στη ζωή μου!

Συγκατοίκηση λοιπόν ή αλλιώς κοινόβιο. Το κοινόβιο σαν λέξη δε μου αρέσει, μου θυμίζει κατοχή και μιζέρια, οπότε ας το λέμε συγκατοίκηση. Και στο άκουσμα της λέξης αυτής,  σου έρχονται στο μυαλό δύο πράγματα α) η συγκατοίκηση με συμφοιτητή ή φίλο και β) η συμβίωση προκειμένου να προχωρήσετε την σχέση σας (ερωτική). Εγώ θα μιλήσω για την πρώτη περίπτωση συγκατοίκησης, γιατί για τη δεύτερη δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία!

Σε εξιτάρει η συγκατοίκηση στο άκουσμά της, σωστά; Έλα, εσύ που διαβάζεις το συγκεκριμένο άρθρο ή περιμένεις να τελειώσεις το σχολείο, να περάσεις όσο πιο μακριά από το σπίτι σου γίνεται και να συγκατοικήσεις με τους φίλους σου, ή έχεις ήδη συγκατοικήσει και περιμένεις να διαβάσεις το μέρος της “κατάρας”, γιατί μόνο ευχή δε σου βγήκε… Αν ανήκετε στην κατηγορία του “party hard all day long”, τότε πιθανότατα, η συγκατοίκηση είναι ό,τι καλύτερο σας έχει συμβεί. Αν από την άλλη, ανήκετε εκεί που ανήκω κι εγώ, δηλαδή στην κατηγορία των υστερικών, ξενέρωτων φυτών, η συγκατοίκηση ήταν, είναι και θα είναι ο εφιάλτης σας!

Θα ξεκινήσω με τα αρνητικά, για να καταλήξουμε σε κάτι πιο γλυκό και αισιόδοξο… 

#δουλειές 

flatmates2 

Πλένεις εσύ τα πιάτα, κάνω το μπάνιο! Και εκεί αρχίζουν τα γλέντια! Ποιος κάνει τι; Αν δεν είστε και οι δύο της καθαριότητας, έχει καλώς -μέσα σε εισαγωγικά δηλαδή, γιατί θα μαζέψετε κατσαρίδες, αλλά δε θα τσακώνεστε-, αν είναι ο ένας και όχι ο άλλος, υπάρχει πρόβλημα! Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την κοπέλα που μοιράζομαι το διαμέρισμα, πείτε μου όμως αν έχω άδικο… Καθαρίζεις την κουζίνα, την κάνεις να λάμπει απ’ το τρίψιμο και εκεί που καμαρώνεις, εμφανίζεται η συγκάτοικος με τρεις φίλες της και αρχίζουν το μαγείρεμα… Τραγική ειρωνεία, τουλάχιστον! Και ναι, είμαι υστερική με την καθαριότητα! Αν όχι υστερική, μανιακή σίγουρα!

#τα πάρτυ, τα ποτά και τα ξενύχτια

flatmates4 Καπνός από τσιγάρα -εντάξει- σίγουρα και από κάτι άλλο, ποτό -πολύ ποτό, μουσική στη διαπασών μέχρι το πρωί και πάει λέγοντας… Ευτυχώς, δεν έπεσα σε τέτοια περίπτωση…

#1,2,3…10 φιλοξενούμενοι

Ξυπνάς το πρωί -συνήθως γύρω στις 7:30- και αντί για μία συγκάτοικο αντικρίζεις το μισό Μάντσεστερ. Μπάνιο κατειλημμένο -μην μπεις καν στη διαδικασία να χτυπήσεις την πόρτα. Πίσω στο δωμάτιό σου και γρήγορα, κουζίνα κατειλημμένη, επίσης και ένας γενικότερος συνωστισμός από ανθρώπους, που πρώτη φορά βλέπεις στη ζωή σου και ίσως ποτέ να μην ξανά δεις… Και αφού δε θα τους ξανά δεις, γιατί να σου τρώνε την αγαπημένη σου μαρμελάδα, να χρησιμοποιούν  τα πορτοκάλια σου και να σου πίνουν το γάλα σου;! Πόσο large να γίνεις, επιτέλους;!! Και θα μου πεις,  “βάλε τάξη”… Και θα σου πω, “έλα βάλε εσύ την τάξη, να σε παραδεχτώ”!

#μουσική 

Δεν απασχολεί κανέναν αν εσένα δε σου αρέσει το είδος της μουσικής που ακούει ο/η συγκάτοικος σου! Επίσης, αν ακούει μουσική στη διαπασών και θες να διαβάσεις, είναι δικό σου πρόβλημα…αφού μόνο εσύ ενοχλείσαι!

#προσωπικός_χώρος_τέλος! 

Δεν σου έχει τύχει να έχεις ακεφιές και να θες βρε παιδάκι μου να αράξεις με τον εαυτό σου. Να μην ακούσεις κανέναν και να μην δίνεις λογαριασμό ΠΟΥΘΕΝΑ!..Δυστυχώς, μετά την συγκατοίκηση, αυτές οι «ευχάριστες» στιγμές μοναξιάς θα είναι αρκετά δυσεύρετες…

Αρκετά με τα κατά, ας περάσουμε και στα υπέρ της συγκατοίκησης…

#παρέα 

Υπάρχουν στιγμές -πολλές- που θες τον προσωπικό σου χώρο, υπάρχουν και στιγμές που θες να μιλήσεις σε κάποιον, να μοιραστείς κάτι, ευχάριστο ή δυσάρεστο…

#μοιράζεσαι τις δουλειές

Ναι, αν καταφέρεις και βγάλεις κάποιο πρόγραμμα με αρμοδιότητες και δουλειές του καθενός, θα είσαι ευτυχισμένος/η, το λιγότερο!!

#φροντίδα

Ίσως κάποια στιγμή να αρρωστήσεις. Ο/η συγκάτοικος θα είναι εκεί για σένα, γιατί κατά βάθος σε συμπαθούν ή για να απαλλαχτούν από τον σπαστικό ήχο του βήχα σου, θα προτιμήσουν να σου φτιάξουν ένα τσάι…

#μοιράζεσαι τα έξοδα

Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο πλεονέκτημα. Ίσως το να μοιράζεσαι τα έξοδα να είναι το κίνητρο για όλους όσοι φεύγουν για σπουδές μακριά απ’ το σπίτι τους. Μάζευε όταν μπορείς, για να ’χεις όταν πρέπει» λέει ο λαός. Ήρθε η μέρα αυτά που μάζευες να γίνουν περισσότερα. Ιδιαίτερα εάν έμενες μόνη σου και τώρα θα συγκατοικήσεις. Όλα τα έξοδα πλέον θα είναι μισά. Αυτό σίγουρα είναι πολύ θετικό, ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε..

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...