Travel

Ταξίδι στη Λισαβόνα!

By  | 
Μια φίλη μου απ’ το πανεπιστήμιο με προσκάλεσε στην πατρίδα της, την Πορτογαλία και πιο συγκεκριμένα στη Λισβόνα. Θεώρησα ενδιαφέρον να κάνω μία μικρή έρευνα και να εξερευνήσω τα αξιοθέατα. Σχετικά οικονομικός προορισμός με ενδιαφέρουσα ιστορία και πανέμορφα μέρη για να επισκεφθείς!
Είναι η απόλυτη σταρ της Πορτογαλίας και δεν μπορεί να το «κρύψει», καθώς είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους και προσφέρει μοναδική θέα στον Τάγο, στο σημείο όπου αυτός καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο λόγος φυσικά για τη Λισαβόνα!

Η πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό των εξερευνήσεων που θα πραγματοποιήσετε σε αυτήν. Στην αρχή θα δείτε εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς και μοναστήρια, γραφικά μουσεία με έντονο ενδιαφέρον, αλλά τα πιο ωραία βρίσκονται εκεί όπου οι περισσότεροι τουρίστες σταματούν. Κάθε γειτονιά της πορτογαλικής πρωτεύουσας κρύβει τη δική της ιστορία, τη δική της μαγεία.

Θα γνωρίσετε την Alfama, την παλαιότερη περιοχή της πόλης, δίπλα στον ποταμό Τάγο. Εδώ ο ρυθμός της ζωής θα σας κάνει να πιστέψετε πως βρίσκεστε σε κάποιο από τα χωριά της πορτογαλικής υπαίθρου. Αν τύχει να ξέρετε πορτογαλικά, αρκούν μόλις λίγα λεπτά για να μάθετε όλα τα κουτσουμπολιά της γειτονιάς, την ίδια ώρα που στον αέρα μοσχοβολά το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού και του κρασιού από τα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής. Φυσικά, και οι fadistas δημιουργούν το κατάλληλο μουσικό background (όπου fado είναι παραδοσιακά μελαγχολικά πορτογαλικά τραγούδια και οι fadistas αυτοί που τα τραγουδούν).

Φεύγοντας από την Alfama μπορείτε να αναζητήσετε ένα από τα πολλά café που σε ταξιδεύουν νοερά στη δεκαετία του 1930. Εκεί μην ξαφνιαστείτε αν ακούσετε ντόπιους να απαγγέλλουν στίχους από τα ποιήματα του πορτογάλου ποιητή και φιλοσόφου Fernando Pessoa. Αν πάλι δεν έχει έρθει η ώρα για τον καφέ, μπορείτε απλώς να περπατήσετε δίπλα στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, εκεί όπου κάποτε είχαν μαζευτεί οι κάτοικοι της πόλης για να πανηγυρίσουν την επιστροφή του διάσημου εξερευνητή Vasco da Gama σε αυτήν.

Είναι μαγικό το πώς η Λισαβόνα καταφέρνει να συνεχίζει να ζει μέσα στην πλούσια ιστορία της χωρίς όμως να χάνει την έντονη σύγχρονη προσωπικότητά της. Το τελευταίο θα το καταλάβετε από τη στιγμή που θα βρεθείτε στην Άνω Πόλη ή Bairro Alto στα πορτογαλικά. Εδώ, κυρίως το βράδυ, χτυπά η καρδιά της πόλης με δεκάδες εστιατόρια, μπαράκια και nightclubs, προσαρμοσμένα πάντα στο γραφικό σκηνικό της πόλης. Είναι εντυπωσιακό το πώς οι ήχοι της jazz, της reggae και της ηλεκτρονικής μουσικής συνδυάζονται με αυτούς των fado!

Κατευθυνθείτε για shopping στην περιοχή Chiado και επισκεφθείτε μια από τις πολλές pastelerias της περιοχής για γλυκό και bica (espresso). Στο τέλος της ημέρας απολαύστε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Κι αν τυχόν σας δοθεί η ευκαιρία ή έχετε χρόνο, τότε μη διστάσετε να κάνετε μια εκδρομή στις γειτονικές περιοχές. Η μαγευτική Σίντρα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, όπως βέβαια και πολλά άκρως ενδιαφέροντα ψαροχώρια.

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...