Psychology

«Το Συναισθηματικo Φαγοπoτι»

By  | 

Μερικές φορές τρώμε επειδή πεινάμε. Άλλες τρώμε  επειδή δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο αγαπημένο µας φαγητό. Άλλες φορές  γιατί ντρεπόμαστε να πούμε όχι σε ένα κέρασμα , ενώ πολλές φορές για «συναισθηματικούς» λόγους. Όταν τρώμε συναισθηματικά ,  δεν επιδιώκουμε να καλύψουμε την πείνα µας, αλλά  να αισθανθούμε καλύτερα και να καλύψουμε µια έντονη συναισθηματική μας ανάγκη. Με λίγα λόγια δεν είναι η πείνα που µας παρακινεί να φάμε, αλλά ένα συναίσθημα, συνήθως δυσάρεστο που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε εκείνη τη στιγμή.

Για παράδειγμα όταν αισθανόμαστε  μοναξιά, το φαγητό γίνεται φίλος , όταν έχουμε στεναχώρια μας προσφέρει παρηγοριά, όταν έχουμε θυμό μας εκτονώνει και μας ηρεμεί και όταν έχουμε άγχος  μπορεί για λίγο να αποσπά τη προσοχή μας από τις αγχωτικές σκέψεις.

Έρευνες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με τη δυσκολία διαχείρισης δυσάρεστων συναισθημάτων. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η παχυσαρκία οφείλεται στον αρνητικό τρόπο σκέψης ή το αντίθετο, αν δηλαδή τα παχύσαρκα άτομα έχουν αρνητικό τρόπο σκέψης εξαιτίας της παχυσαρκίας τους. Αυτό ωστόσο που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι η καταθλιπτική συμπεριφορά είναι ένα  πολύ διαδεδομένο  φαινόμενο σε παχύσαρκα άτομα και προσδιορίζει αρκετά την επιτυχία διατήρησης μίας ισορροπημένης διατροφής. Το συναισθηματικό «φαγοπότι»  συμβάλλει όχι μόνο στο υψηλό βάρος αλλά και στην κακή υγεία γενικότερα. Επιπλέον αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στις προσπάθειες για απώλεια βάρους  και αλλαγής διατροφικών συνηθειών.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη συναισθηματική πείνα;

  • Αρχικά να εξασκηθούμε στο να παρατηρήσουμε στον εαυτό μας ξεχωρίζοντας τα συμπτώματα της σωματικής πείνας από την συναισθηματική .
  • Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται απρόσμενα και ξαφνικά. Ενώ η  σωματική πείνα  κάνει την εμφάνισή της σταδιακά και κλιμακώνεται.
  • Επιπλέον  μας «ανοίγει την όρεξη» για  κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών όπως γλυκά, πίτσα, πατατάκια κτλ., ενώ όταν πεινάμε σωματικά είμαστε αρκετά πιο ανοιχτοί στο τι θα φάμε.
  • Η συναισθηματική  πείνα απαιτεί άμεση ικανοποίηση, ενώ η σωματική πείνα μπορεί να περιμένει.
  • Με την συναισθηματική πείνα  συνεχίζουμε να τρώμε ακόμα κι όταν έχουμε χορτάσει.
  • Η συναισθηματική πείνα μας « καλεί» από το στόμα και το μυαλό. Δηλαδή η γλώσσα µας θέλει να γευτεί εκείνο το γλυκό…. ενώ η σωματική πείνα μας καλεί από το στομάχι, όταν το αισθανόμαστε άδειο.

Η συναισθηματική  πείνα συνήθως προέρχεται από ένα συναίσθημα, όπως θυμό, άγχος, θλίψη κτλ. Η σωματική πείνα προέρχεται από το γεγονός ότι  έχουμε υποσιτιστεί ή δεν έχουμε φάει για αρκετές ώρες. Όταν πεινάμε πολύ ενδέχεται να µας πιάσει πονοκέφαλος ή  αδυναμία και ζαλάδα.
Όταν τρώμε για συναισθηματικούς λόγους, τρώμε αφηρημένα ή πολλές φορές αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον έλεγχο. Έτσι μπορούμε εύκολα ν’ αδειάσουμε ένα σακουλάκι πατατάκια ή να καταβροχθίσουμε ένα ταψί μπακλαβά σε πολύ λίγο χρόνο.

Αναγνωρίζοντας τους λόγους για τους οποίους τρώμε , μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα µας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αντίθετα είναι -ευτυχώς- γεμάτη σκαμπανεβάσματα και έντονα συναισθήματα.
Κάποιες φορές θα φάμε για συναισθηματικούς λόγους χωρίς αυτό να είναι απαγορευτικό για τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους και της καλής μας υγείας. Το μυστικό είναι να αναγνωρίσουμε τον τρόπο που τρώμε και να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που γνωρίζει καλά τις διαταραχές πρόσληψης τροφής για να μας δώσει εξειδικευμένη πληροφόρηση και θεραπεία στο προσωπικό μας πρόβλημα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα την Αθήνα. Σπούδασα παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και εργάστηκα σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Στη συνέχεια σπούδασα Ψυχολογία και εξειδικεύτηκα στη θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο όπου και συνεργάζομαι ως θεραπεύτρια. Παράλληλα εξειδικεύομαι στη Συστημική- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.