Girl's Life

HPV: Τα νεα δεδομενα μετα το τεστ ΠΑΠ!

By  | 

Τι είναι ο Ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) και πώς μπορεί να διαγνωστεί;

Από 20ετίας έχει ξεκαθαριστεί ότι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας και κατ’ επέκταση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι ο Ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου του τραχήλου της μήτρας ήταν πάντα η λήψη επιχρισμάτων έξω- και ενδο- τράχηλου κατά Παπανικολάου. Το PAP τεστ αναμφίβολα έχει συμβάλει σημαντικά τόσο στην μείωση του αριθμού των γυναικών που εμφανίζουν τη νόσο όσο και στη μείωση της θνησιμότητας. Το κλασικό αυτό τεστ ανιχνεύει μεταβολές (δυσπλασία ή όχι) των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας. Είναι δηλαδή μια κυτταρολογική εξέταση και ως εκ τούτου δεν προσδιορίζει την ύπαρξη του HPV. Η μη ανίχνευση του ιού, και ειδικότερα ο μη προσδιορισμός του τύπου του ιού, έχει ωστόσο σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ο θεράπων ιατρός, ποιος θα είναι ο καταλληλότερος χειρισμός της ασθενούς (επιλογή follow-up).

Άλλοι περιορισμοί του κλασικού PAP τεστ είναι η πιθανότητα λήψης ανεπαρκούς υλικού, η υποκειμενικότητα κατά την εκτίμηση καθώς επίσης και η μεγάλη πιθανότητα αμφίβολης διάγνωσης (ASCUS κ.λπ.). Οι HPV λοιμώξεις είναι εξαιρετικά συχνές σε όλες τις γυναίκες με σεξουαλική δραστηριότητα καθώς ο ιός μεταδίδεται συνήθως με την σεξουαλική επαφή και οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η πλειονότητα ( > 90%) των γυναικών αυτών θα αποβάλουν τον ιό και η λοίμωξη θα παρέλθει σε 6 έως 24 μήνες χωρίς περαιτέρω συνέπειες για την υγεία τους. Ωστόσο, οι γυναίκες εκείνες, που δεν θα αποβάλλουν τον ιό, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Έτσι, φτάνουμε σήμερα, την εποχή της πανδημίας από HPV, να αναζητούμε πιο εξελιγμένα όπλα, για την κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη όλων των περιστατικών. Στην αναζήτηση αυτή, η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στη χρήση νεότερων μεθόδων, όπως αυτή του HPV DNA test, που η τοποθέτησή της στην καθημερινή πράξη είναι πολύ πιθανή στο επόμενο διάστημα στη χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ αλλά και διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Με αυτό το τεστ, και ιδίως όταν η εξέλιξή του έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, όπως το cobas HPV Test, το οποίο ανιχνεύει συνολικά τους 14 υψηλού κινδύνου ογκογόνους τύπους και παρέχει ξεχωριστά την πληροφορία για τους τύπους 16 και 18 (οι πλέον ογκογόνοι και επικίνδυνοι αφού ευθύνονται για το 70% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας), θα επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι γυναίκες με αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση cobas® HPV Test θα γνωρίζουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα πως δεν διατρέχουν κίνδυνο από τη νόσο.

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ. Επιμέλεια άρθρου: Δημήτρης Ντόκολας, ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεννημένη μία ζεστή μέρα τον Ιούνιο του 1996 στην Αθήνα, καρκινάκι στο ζώδιο και πάνω μου θα βρεις όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευαίσθητη, συναισθηματική, αποφασιστική, εργασιομανής και control freak. Το dietchen (ντίτχεν) για μένα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, αφού πλέον ζω και σπουδάζω στο Μάντσεστερ, International Business & Marketing. Αγαπώ τη μουσική, τη μόδα, τα βιβλία, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αγαπημένος προορισμός τα τελευταία 16 χρόνια είναι η Μύκονος και δε νομίζω να υπάρξει άλλος, όπου κι αν ταξιδέψω, ό,τι κι αν εξερευνήσω...